Un viatge al passat

D’ençà que vaig començar a omplir aquest bloc de notes el maig del 2014 he contat moltes coses del meu dia a dia exterior i interior. El que no he contat mai és que des de fa tres anys estic treballant en una novel·la d’època; que és diferent a una novel·la històrica. En una novel·la històrica els fets del passat solen tenir gran rellevància i sovint hi apareixen personatges reals dialogant i movent-se al gust del novel·lista. Jo no sóc tan agosarat i, més que sobre un fet o un personatge històric concret, em limito a fer pivotar la trama al voltant de tota una època, amb personatges imaginaris sense transcendència històrica, gent humil la majoria, que voldria pintar tan reals i propers en el seu periple vital com qualsevol personatge contemporani, de qui el lector sol reconèixer fàcilment el marc social i geogràfic. 

Aquest és el repte més gran i amb el qual m’entretinc hores i hores: aconseguir l’atmosfera del passat adequada, arribar a situar el lector en els anys pels que circula la meva història. Per això, a part de lectures, compto amb una eina sense la qual la meva labor seria molt més lenta i feixuga i, sens dubte, més costosa quant a esforç físic i econòmic; em refereixo a Internet. Per a tot aquell que necessita documentar-se per dur a terme una feina concreta, Internet és la panacea que fa possible que, assegut davant del teu ordinador, arribis a obtenir un coneixement que mai hauries somiat. Buscant a Internet amb un objectiu concret et surten al pas veritables meravelles documentals. Per exemple, per moure els meus personatges pel Londres victorià de Dickens he localitzat un mapa magnífic de la ciutat datat l’any 1843. Tenint en compte que la part de l’acció de la meva història que transcorre a Londres succeeix entre 1842-1843, no és un cop de fortuna extraordinari haver localitzat aquest mapa?! També he localitzat i treballat amb una web anglesa que recrea tota una sèrie de carrers del Londres de mitjans del segle XIX amb les botigues d’aleshores a partir d’un cens comercial en el qual s’especifica el tipus d’activitat i el nom del propietari. No és increïble?

De Nova Orleans, de Baton Rouge, de l’Havana, de totes les ciutats en les quals situo l’acció de la novel·la he pogut treballar amb mapes urbans de l’època, que m’han permès moure els personatges sobre un espai real. Si a això hi afegim la sèrie de documents, gravats, il·lustracions i imatges que he pogut veure i retenir en el meu ordinador per examinar-los una i una altra vegada fins a convertir-los en el meu món imaginari i, de retruc, en el món real dels meus personatges, el viatge al passat que porto fent al llarg d’aquest tres anys és extraordinari i potser fins i tot més evocador que visitar els llocs tal i com són ara, emmascarats i transformats pel pas del temps i la modernitat.

Ho sento; encarant ja la recta final d’aquest llarg viatge no m’he pogut estar de contar la grata experiència que ha significat, independentment de l’encert literari que pugui tenir la novel·la resultant. Que, per cert, no he dit de què va.

Però no importa; tampoc no era el meu propòsit.